2012/10/11

Muffin alaprecept



Van egy kis receptes füzetem, amelynek a szerzője Jutta Renz (Holló és Társa kiadó) és témája a Muffin. Nagyon jók! Az én muffin alapreceptem ebből a jó kis füzetkéből származik.

Hozzávalók (12 darabhoz):
- 12 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 14 dkg finomliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fűszer (pl. fahéj, vanília...)
- 6 dkg durvára vágott dió, mazsola, aszalt gyümölcs...
- 25 dkg friss vagy befőtt gyümölcs
- 1 tojás
- 14 dkg barna cukor
- 0,8 dl olaj vagy 12,5 dkg puha vaj
- 2,8 dl joghurt vagy tejföl (vagy kefir, vagy tej, vagy író)

1. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A sütőformákat kizsírozzuk vagy muffin sütőpapír formákat rakunk bele, vagy szilikon tepsit használunk.
2. Száraz hozzávalókat összekeverjük: lisztek, szódabikarbóna, fűszerek, dió, aszalt gyümölcs, csoki darabok, stb.
3. Friss vagy befőtt gyümölcsöket összevágjuk és lecsöpögtetjük, ha szükséges.
4. Egy másik edényben kézi habverővel összekeverjük (ne keverjük habosra) a tojást, cukrot, zsiradékot, tejet/tejterméket. Összedolgozzuk a lisztes keverékkel, végül beleforgatjuk a gyümölcs darabokat.
5. A tésztát azonnal a sütőformába adagoljuk (minél gyorsabban a formába rakjuk, annál lazább lesz a muffin), és előmelegített sütőben (180°C-on, légkeverésesben 160°C-on) 20-25 perc alatt aranybarnára sül.
6. Mikor elkészült, hagyjuk még 5-10 percig a formában pihenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Granola házilag

  Hozzávalók: 250 gr zabpehely 200 gr dióféle (dió, törökmogyoró, mandula, kesudió) 70 ml kókuszolaj (folyékony állagú) 70 ml agave szirup (...